ciberacoso

Consells per evitar el ciberassetjament

Cada vegada són més freqüents els casos de ciberassetjament o ciberbullying entre els adolescents, connectats a la xarxa contínuament. Internet és un lloc essencial per a poder comunicar-nos i també per a aprendre, ja que suposa una gran font de recerca per als treballs escolars. No obstant això, la xarxa amaga una sèrie de riscos i amenaces per als menors. Per tal de guardar la seva seguretat, és important que tant pares com els mateixos joves estiguin al corrent i siguin conscients dels perills que engloba Internet respecte a l’assetjament sexual i escolar.

És fonamental conscienciar també als menors sobre aquests riscos i ensenyar-los a prendre les precaucions necessàries per a evitar que resultin víctimes de ciberassetjament. Al mateix temps, s’hi ha d’estar pendent per a evitar la fustigació a Internet i seguir algunes normes de prevenció garantint la seguretat i la intimitat personal a la xarxa com, per exemple, el bloqueig parental d’algunes webs. A continuació, expliquem els principals consells per a evitar el ciberassetjament entre els menors que els pares podeu aplicar en la mesura del possible:

 

CONSELLS PRÀCTICS

  • Evita fer-lo sentir culpable pels seus comportaments a Internet i tracta d’empatitzar amb les seves formes de comunicar-se amb els amics.
  • Recorda-li que no ha de compartir informació de caràcter personal com contrasenyes o fotos.
  • Utilitza les seves xarxes socials preferides, els jocs als quals juga en línia, els xats on els que conversa amb els seus amics…, en definitiva, aprèn a utilitzar Internet com ho fa ell.
  • Ensenya-li que no hi ha d’acceptar missatges de desconeguts ni tampoc obrir arxius o acceptar informació de persones que no siguin de la seva total confiança.
  • Tracta de navegar per Internet amb ell perquè així senti la total confiança a l’hora d’explicar qualsevol comportament sospitós.
  • No t’oblidis de la funció de control parental per a monitorar la seva activitat, el temps i les aplicacions. – Controla també l’ús de la càmera web, depenent de la seva edat, perquè només la utilitzi sota la supervisió d’un adult.

D’altra banda, has d’estar molt atent a alguns senyals que poden indicar que el teu fill o la teva filla poden ser víctimes d’assetjament mitjançant Internet. Els freqüents canvis d’humor, respostes inadequades més enllà dels canvis hormonals, la desaparició del món on-line, l’abandonament de les relacions personals també en el món real i malalties com estrès, falta de son o pèrdua de pes poden ser els símptomes que alguna cosa no va bé.

Leave a Comment